גשרים

גשרים-מהם, ומי צריך אותם בכלל?
החיוך מושפע מהשיניים הקיימות ובעיקר מאלו החסרות במיוחד כאשר מקומן נחשף בעת החיוך, ונשאר חלל שחור ובלתי-אסתטי היכול להשפיע על מראה הפנים כולו. גשר הוא "מתקן" דנטלי אשר מחליף שן אחת או יותר החסרות בפה,ובכך מהווה "גישור" בין שתי שיניים. הגשר מודבק לשיניים המאחזות, אלו הן שתי השיניים הנמצאות בצדי המרווח בכל צד, ובכך הוא גם מונע תזוזה והסטה של השיניים הללו לכיוון אותו מרווח. הגשר עשוי מחרסינה מאוחה למתכת או מחרסינה ללא מתכת וניתן להגיע לתוצאות מצוינות כך שהמראה הכללי יהיה טבעי ואסתטי, ולא יורגש כלל חיסרון של השן או השיניים. הגשר הינו אפליקציה קבועה ואינו ניתן להסרה כמו תותבת נשלפת.

במקרים בהם יש מחלת חניכיים, אך המטופל נמצא במעקב מסודר של מומחה למחלות חניכיים (פריודונט), המחלה נעצרת ועדיין ניתן להשתמש בשיניים הקיימות כמאחזות בגשר קבוע. במקרה שכזה תמיד אעדיף להשאיר את השיניים הקיימות ככל הניתן ולדחות את נושא השתלים ככל הניתן.

למי זה מתאים?
למטופלים שמסיבה זו או אחרת לא מעוניינים לבצע שתלים, או שלא ניתן לבצע להם שתלים ולכל מטופל שחסרה לו שן אחת או יותר. בכל המקרים, החשיבות העליונה לתחילת ביצוע הטיפול – היגיינה אוראלית תקינה

מהם היתרונות והחסרונות בגשרים לעומת שתלים?
עידן השתלים צובר כיום תאוצה, אך עדיין עלותו גבוהה ביחס לשיקום באמצעות גשר. אם כך היתרון הבולט של השלמת חסר השיניים באמצעות גשר הוא יתרון כלכלי. יחד עם זאת לשיקום באמצעות שתל יתרון בכך שאינו מערב את השיניים הסמוכות למקום חסר השיניים או פוגע בהן. זאת בניגוד לגשר אשר מחייב השחזה והכתרה של השיניים הסמוכות המאחזות אשר יכולות להיות בריאות לחלוטין.

כאשר חסרות שיניים האזור הגרמי תמך קודם לכן באותן שיניים, שכעת חסרות ,עובר תהליכי ספיגה של העצם ושקיעה של האזור מחוסר השניים. דבר זה יכול לגרום לשקיעת הרקמות הרכות סביב אותו אזור ואף להשפיע על הפיזיונומיה של הפנים (נפילת לחי, צניחת שפה וכדומה)

יתרון השתל הוא שהשלמת חסר השיניים באמצעות שתל מונעת במידה מסוימת ספיגה של העצם (באזור המחוסר שיניים) מאחר שגשר אינו מונע את ספיגת העצם אשר ממשיכה להיספג.

מה יקרה אם לא נשלים את אזור המרווח מחוסר השן או שיניים?
תיגרם הטייה של השיניים הסמוכות למרווח, וכתוצאה מכך ייחשף שורש השן
דבר זה יגרום סיכון מוגבר לפתח מחלות חניכיים ואף ליצור סגר לקוי.

כתרים וגשרים

תהיה בקיעת יתר של השן הנגדית שתמשיך לבקוע לכיוון חסר השן במידה שאין שן בלסת הנגדית שתהווה לה כעת מעצור.
בחסר נרחב יותר של שיניים עלול להיווצר מצב של חוסר תמיכה ברקמות סביב
הפה ואף היוצרות קמטים.

תקופת הסתגלות
כמו לכל דבר חדש,ובעיקר לשיניים חדשות בפה ,יש צורך בתקופת הסתגלות . זה בסדר להרגיש שהגשר "לא כל כך במקומו" למשך מספר ימים לאחר ההדבקה. הסיבה לכך היא שהשיניים מסביב מסתגלים לכוחות חדשים הן בין השיניים והן בעת הלעיסה. כמו-כן אין צורך להתרגש מרגישות קלה למזון קר או חם.הרגישות תעבור בהדרגה לאחר מספר שבועות

שמירה על בריאות הפה

לצורך הסתגלות נכונה ושמירה על היגיינת פה נאותה במצבים של שיקום באמצעות גשרים\ שתלים יש חשיבות גדולה להגיע לביקור אצל השיננית. השיננית תייעץ ותכווין, תמליץ על אביזרים מתאימים ותדגים כיצד לתחזק את הגשר. קיימים חוטים דנטליים מיוחדים המשמשים לניקוי מוצלח ויסודי של גשרים שיקומיים (SuperFloss)