פחד – "דנטלפוביה"
אצל אנשים רבים הביקור אצל רופא שיניים ידוע כמאיים ומפחיד רק מעצם המחשבה.
נשים רבות יעדיפו לידה, גברים רבים יעדיפו להמשיך לסבול את הכאב מאשר ללכת לטיפול… ובכלל רופא השיניים נושא סטיגמה של מישהו שעדיף לפגוש אותו רק מחוץ למרפאה.
פחד הוא תופעה שכיחה בתקופת הילדות והבגרות , והוא מהווה בדרך-כלל תגובה נורמאלית במקרה של סכנה. מסתבר שבנות עד גיל 11 פוחדות יותר מבנים, ולאחר מכן הפחד שלהן יורד עם הגיל.
ללא קשר לגיל, מין, מקצוע , עדה או מעמד סוציו-אקונומי, אנשים רבים עדיין חוששים ללכת לרופא השיניים. עפ"י הסטטיסטיקה כ-20% מאזרחי המדינה נמנעים מטיפולי שיניים ומגיעים במקרי חרום בלבד .
התופעה של פחד מרופא השיניים נקראת "דנטלפוביה". מסתבר שזה אינו סתם פחד, אלא הוא מלווה לעתים בבחילות, בהקאות וברעד לפני הטיפול ובזמן הטיפול עצמו. התופעה כאמור אינה אופיינית לסוג אוכלוסיה מסוים, והיא אינה פוסחת על טייסים, על פוליטיקאים, על רופאים ועל עורכי דין, שרבים מהם לא מגיעים לטיפול, כיוון שהם חוששים להיות מובכים מעצם הפחד.
זהו סוג של "חרדה חברתית": הפחד להיראות מגוחך, סובל, חסר ישע מפני הרופא והצוות (הפחד מהפחד). כמובן שהכי קל לדחות דברים הנחשבים ללא נעימים, וכך דוחים ודוחים ומגיעים רק במקרי חרום כאשר הכאב כבר בלתי נסבל.
ידוע שכמליון וחצי ישראלים פוחדים מטיפולי שיניים. חלק מפתחים חרדה רק מעצם המחשבה על ביקור במרפאה.
ובכן מדוע אנו פוחדים?
אנשים מסוימים מספרים על חוויה טראומטית שעברו בילדותם אצל רופא שיניים, או שטופלו בכוח ובעל כורחם, כך שהם חיים עם הזיכרון במשך שנים.
אצל אחרים עצם המחשבה של שכיבה פסיבית בפה פתוח ללא אפשרות לדבר או להגיב מהווה תחושה של חוסר אונים או של פחד מאיבוד שליטה. בנוסף הרעש..הפחד מכאב וחוסר ההתמצאות במכשירים שנראים מפחידים גם מרתיעים.
הפה הוא אחד האזורים האינטימיים שלנו בגוף. זהו איבר התקשורת העיקרי שלנו, וחדירה אליו מהווה אצל אנשים רבים איום על היכולת לספק קיום אנושי ברמות שונות: הבעה, נשימה, מזון,מגע ואהבה.
מה קורה למטופל החרד?
מטופל ששוכב חצי שעה חרד, נמצא במאמץ פיזי ונפשי עז, ולאחר הטיפול הוא יחוש מותש ועייף. ייתכנו כאבי ראש, טשטוש, יובש פה, הזעה, כאבי שרירים בגב ובצוואר ועוד. תופעות נוספות הן: דופק מואץ, נשימה מהירה ותחושה של חוסר חמצן. מטופל כזה ספק אם ישוב במהרה לטיפול נוסף.
תפקידו של רופא השיניים הוא לאתר מטופל שכזה לפני הטיפול, לבנות לאט-לאט מערכת של אמון וכך למנוע עוגמת נפש מיותרת.
ובכן מה עושים? ראו גם פרק נפרד "טיפול בחרדה".
קיימות גישות רפואיות רבות. ראשית עדיף שאדם אשר חושש מטיפול שיניים, יגיע לשיחה מקדימה עם הרופא. ישיבה נינוחה המלווה בכוס קפה ועצם הידיעה שהוא מגיע לשיחה ולא לטיפול, כבר תוריד את רמת החרדה. אדם כזה יגיע ברצון כיוון שלא ירגיש מאוים. זהו בעצם מפגש היכרות וצעד בונה אמון עם הרופא. לאחר שלב זה הטיפול יהיה קל יותר ו"מפחיד" הרבה פחות.
הזריקה אינה אמורה לפתור את עניין הפחד, כיוון שתפקידה למנוע כאב או תחושה. חרדה אינה נשלטת באמצעות זריקה, מאחר שמדובר בהפרעה התנהגותית בלתי נשלטת. הרופא אינו עוזר בזה שהוא אומר: "אל תפחד…" אלא עליו להסביר בסבלנות ולהדגים.
עזרים המשמשים את רופא השיניים להפחתת רמת החרדה של המטופל:
Rescue Remedy – טיפות תמציות של פרחי באך לאיזון ולהרגעה, בלהדונה ופוליסטילה.
גז צחוק – טיפול מדהים וחווייתי, אשר עוזר להירגע. זהו גז מהול בחמצן שמוחדר לגוף בשאיפה וגורם להרפיה של השרירים ולתחושת ריחוף. ראה פרק "טיפול בחרדה".
לא מומלץ לנשים בהריון ולאנשים הסובלים ממחלות ריאות.
היפנוזה – סוג של הרדמה על-ידי מומחה בעל רישיון בלבד. מדובר בהרפיה גופנית ומנטלית המאפשרת לתקשר עם התת-מודע ללא הצנזורה של המודע. במצב של היפנוזה ניתן להחזיר אדם אחורה בזמן, שך שהוא יכול לחוות מחדש חוויות ואף לשנותן. אדם יכול להבין שהפחד שלו הוא חסר הגיון ואסוציאטיבי בלבד, ודבר זה עשוי לגרום להעלמותו .
הרפיה – סוג של טיפול המצריך ידע ספציפי של הרופא הגורם לנו להרפות, לשחרר שרירים ולהרגיש יותר נינוחים באמצעות חשיבה איטית וציורית כמו בחלום.
הרדמה מלאה – זהו טיפול בעל יתרונות וחסרונות כאחד, אך אצל אנשים מסוימים זוהי האפשרות היחידה לבצע טיפול שיניים. אישית, אני ממליץ על טיפול שיניים בהרדמה מלאה אלא אם כן באמת מוצו כל האפשרויות האחרות.
היתרון: לאחר הרדמה כללית אין כאבים, והאדם מתאושש תוך מספר שעות. גזי ההרדמה נספגים בשומני הגוף ובמחזור הדם, ולכן הכאבים פחותים בהשוואה לאותה פרוצדורה ללא הרדמה כללית.
החיסרון: אחד החסרונות בביצוע הרדמה מלאה כאשר עוסקים בשיקום אסתטי הוא חוסר שיתוף הפעולה של המטופל. בטיפולים אסתטיים קל יותר לרופא להגיע לתוצאות כאשר המטופל משתף פעולה בפתיחה, בסגירה ובהנעת הלסת והרקמות הרכות מסביב וכמובן בהבעה. בהרדמה מלאה האדם פסיבי, הרקמות הרכות נפולות, ולא ניתן באמת לשלוט על תנועות טבעיות של הלסת והרקמות הרכות. כמו-כן למרות הבטיחות תמיד קיימים סיכונים בעצם ביצוע הרדמה מלאה.
תרופות הרגעה וטשטוש:
רפואה הוליסטית – הזלפת שמנים ארומאטיים מרגיעים או טלטול עדין של הגוף, נענוע.
רופאי שיניים רבים מכירים את התופעה של אנשים אשר במשך שנים נמנעו מביקור במרפאת שיניים, ולפתע הם מגיעים בכוחות מיוחדים כשאין ברירה, וזאת בדרך-כלל בשל אירוע מיוחד. הם חייבים לטפל בבעיה אסתטית שהוסתרה במשך שנים בכל מיני דרכים: הימנעות מחיוך, סיגול תנועות שפה מיוחדות, גידול שפם או הסתרת הפה בכף היד.
פחד יגרום להזנחה, לכאבים, לבעיה אסתטית ולהוצאות כספיות מיותרות.
אם כך בואו ננסה לפתור את העניין רגע אחד לפני…
אני אישית ממליץ לכם להגיע לפגישת היכרות כשמראש אתם יודעים שפגישה זו לא תכלול טיפול, תכירו את הרופא, מפלס המתח ירד ובדרך זו תיבנה מערכת אמון המהווה בסיס להפחתת סף החרדה
זוהי כנראה סיבה מספקת להתגבר על הפחד.
ראה פרק: טיפול בחרדה דנטלית